Головна | Реєстрація | Вхід | RSSЧетвер, 25.04.2024, 22:41

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 39
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Грудень » 10 » Правила безпеки життєдіяльності в осінньо-зимовий період
12:34
Правила безпеки життєдіяльності в осінньо-зимовий період

Правила безпеки життєдіяльності

в осінньо-зимовий період

 

Щороку з настанням осінньо-зимового періоду збільшується кількість пожеж, травмування та загибель людей на них, через елементарне недотримання та нехтування правилами пожежної безпеки при користуванні нагрівальними електро- і газовим приладами, а також при експлуатації пічного опалення.

За статистикою ГУ Держтехногенбезпеки у Запорізькій області за 9 місяців поточного року в населених пунктах та на об’єктах, підконтрольних органам державного пожежного нагляду на території Запорізької області виникло 2348 пожеж, внаслідок яких загинуло 75 осіб, у тому числі 4 дітей.

Через порушення правил користування пічним опаленням з початку року виникла 51 пожежа, в результаті яких загинуло 3 особи. Внаслідок необережного користування електроприладами сталося 12 пожеж, внаслідок яких загинуло 2 людей, з них – 1 дитина. Через порушення правил користування газовими приладами виникло 8 пожеж, внаслідок якого загинула 1 людина.

Така статистика є результатом того, що у повсякденних турботах, рятуючись від холоду, багато людей виявляють недбалість, не звертаючи увагу на дотримання правил пожежної безпеки. Більшість пожеж з трагічними наслідками виникають у житловому секторі, переважно в сільській місцевості. В основному горять будинки пенсіонерів, інвалідів та безробітних людей. Адже вони не мають коштів на виконання протипожежних заходів і мешкають переважно в старих дерев'яних хатах, де газові прилади, пічне опалення, електрообладнання давно застаріло, не обслуговується належним чином та не ремонтується. Як наслідок, велика кількість пожеж та загиблих на них людей реєструється в осінньо-зимові місяці року, тобто тоді, коли люди починають інтенсивно використовувати прилади опалення та електрообігрівачі.

Так, 9 жовтня о 06:09 в одному із приватних будинків пр. Трубний Заводського району в місті Запоріжжя виникло загорання. До служби порятунку «101» надійшло повідомлення від сусідів, які помітили дим. Горіли домашні речі і меблі в кімнаті та коридорі помешкання на загальній площі 40 кв.м. Бійці МНС під час проведення розвідки виявили в одній із кімнат тіло людини без ознак життя. Особа загиблого встановлена. Ним виявився 80-річний господар будинку. Причиною пожежі стало коротке замикання електропроводки обігрівача.

13 жовтня о 18:10 на вулиці Маркса в м. Токмак сталася трагічна подія. В реанімаційне відділення потрапила 3-річна дитина. За словами лікарів, хлопчик отруївся чадним газом від пічного опалення. Повідомлення до служби порятунку «101» надійшло від чергової приймального відділення Токмацької центральної районної лікарні.

16 жовтня о 19:50 на вулиці Першого Травня в м. Гуляйполе виникло займання. На території приватного домоволодіння горіла надвірна споруда на площі 12 кв. м. Вогнем пошкоджено меблі та дах будівлі. Виклик на лінію порятунку «101» надійшов від сусіда, який на момент пожежі знаходився неподалік. Рятувальники ліквідували займання та запобігли розповсюдженню вогню на поруч розташовану будівлю. Причиною пожежі стало необережне поводження з вогнем при експлуатації пічного опалення.

Співробітники ГТУ МНС України у Запорізькій області та фахівці ГУ Держтехногенбезпеки у Запорізькій області звертаються до громадян з проханням в осінньо-зимовий період дотримуватися елементарних правил пожежної безпеки. Перш за все користуватися тільки справними та сертифікованими в Україні нагрівальними електроприладами. Не залишати їх без нагляду, навіть на короткий час, обов’язково вимикати електроприлади на ніч та виходячи з дому. Не застосовувати в запобіжних електролічильниках саморобні плавкі вставки.

Ще одна велика помилка людей, причому всіх вікових категорій, – використання для обігріву приміщення печей для приготування їжі. Популярністю в цій справі користуються як електроплитки, так і газові плити. Наголошуємо: це суворо заборонено! У випадку з електроплитою, може статися пожежа. Газова піч більш небезпечна: ймовірне отруєння газом та навіть вибух.

В разі виникнення пожежі треба одразу припинити подачу електроживлення. Після знеструмлення прилад можна накрити щільною ковдрою і таким чином загасити полум’я. Якщо електроприлад загорівся, його не можна гасити водою, адже вода добре проводить електричний струм. Забороняється тягнути за електричний шнур руками, а також чіпати оголені дроти.

Перед початком опалювального сезону котельні, теплогенераторні й калориферні установки, печі та інші опалювальні прилади мають бути старанно перевірені й відремонтовані. Очищення димоходів та печей від сажі потрібно протягом усього опалювального сезону. На горищах усі димові труби і стіни, в яких проходять димові канали, повинні бути підштукатурені та побілені.

Співробітники ГТУ МНС України у Запорізькій області та фахівці ГУ Держтехногенбезпеки у Запорізькій області бажають вам теплої зими, і головне, нехай тепло у вашому домі буде безпечним!

Виходячи з вище зазначеного, просимо Вас сприяти проведенню інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення та рекомендуємо:

1. Довести до педагогічних колективів, дітей та батьків основні правила пожежної безпеки в осінньо-зимовий період та дотримання правил життєдіяльності при користуванні пічним опаленням та електроприладами (Додаток 2, 3).

         2. Спільно з районними відділами МНС та Держтехногенбезпеки України:

         2.1. Активізувати роботу з районними відомствами освіти щодо використання їх можливостей в попередженні пожеж;

2.2. Продовжити роботу по навчанню населення правилам пожежної безпеки за місцем проживання;

2.3. Провести спільно із районними відділами МНС додаткові позакласні уроки, виховні години на тему «Основні правила пожежної безпеки в осінньо-зимовий період та дотримання правил життєдіяльності при користуванні пічним опаленням та електроприладами» (Додаток 2, 3).

2.4. Провести батьківські збори, на яких розповісти про безпеку життєдіяльності під час осінньо-зимового періоду. Просимо батьків звернути особливу увагу на ці питання під час осінніх канікул.

3. Провести додаткові інструктажі з техніки безпеки життєдіяльності серед працівників освіти.

4. Про проведену інформаційно-роз’яснювальну роботу надати письмову відповідь до відділу роботи із засобами масової інформації та громадськістю ГТУ МНС України у Запорізькій області за адресою: м. Запоріжжя, вул. Грязнова, 65 та ГУ Держтехногенбезпеки у Запорізькій області за адресою: м. Запоріжжя, вул. Дніпрогесівська, 7.

Щиро запрошуємо до співпраці, яка є необхідною для підвищення рівня обізнаності людей щодо правил пожежної безпеки. Лише разом ми зробимо життя безпечним!

 

Основні правила ППБ осінньо-зимового опалювального періоду

 

·               нагрівальні частини електроприладів мають бути захищені від зіткнення з горючими матеріалами та встановлені на поверхні з негорючого матеріалу.

·               температура зовнішньої поверхні електроопалювальних приладів у найбільш нагрітому місці в нормальному режимі роботи не повинна перевищувати 85°С.

·               відстань від приладів електроопалення до горючих матеріалів і будівельних конструкцій, має становити не менше 0,25 м (якщо більша відстань не встановлена будівельними нормами або іншими нормативними документами).

·               улаштування тимчасових печей (буржуйка) у приміщеннях не дозволяється.

 

Під час експлуатації пічного опалення не допускається:

·               залишати печі, які топляться, без догляду або доручати нагляд за ними дітям;

·               користуватися печами й осередками вогню, які мають тріщини;

·               розміщати паливо й інші горючі речовини безпосередньо перед топковим отвором;

·               зберігати незагашені вуглини та золу в металевому посуді, встановленому на дерев'яній підлозі або горючій підставці;

·               сушити й складати на печах одяг, дрова, інші горючі предмети та матеріали;

·               застосовувати для розпалювання печей легкозапалювальні та горючі речовини;

·               використовувати для топлення дрова, довжина яких перевищує розміри топки; здійснювати топлення печей з відкритими дверцятами топки;

·               закріплювати на димових трубах антени телевізорів, радіоприймачів тощо.

Для попередження виникнення пожеж радимо не використовувати саморобні обігріваю та виносити в місця, спеціально для цього відведені. Не дозволяється висипати їх поблизу будівель.

·               улаштування тимчасових печей (буржуйка) у приміщеннях не дозволяється.

 

Під час експлуатації пічного опалення не допускається:

·               залишати печі, які топляться, без догляду або доручати нагляд за ними дітям;

·               користуватися печами й осередками вогню, які мають тріщини;

·               розміщати паливо й інші горючі речовини безпосередньо перед топковим отвором;

·               зберігати незагашені вуглини та золу в металевому посуді, встановленому на дерев'яній підлозі або горючій підставці;

·               сушити й складати на печах одяг, дрова, інші горючі предмети та матеріали;

·               застосовувати для розпалювання печей легкозапалювальні та горючі речовини;

·               використовувати для топлення дрова, довжина яких перевищує розміри топки; здійснювати топлення печей з відкритими дверцятами топки;

·               закріплювати на димових трубах антени телевізорів, радіоприймачів тощо.

Для попередження виникнення пожеж радимо не використовувати саморобні обігрівачі. Не можна залишати опалювальні прилади без нагляду, навіть на короткий термін. Нагрівальні частини електронагрівальних приладів мають бути захищені від зіткнення з горючими матеріалами, а самі прилади встановлені на поверхні з негорючого матеріалу. Якщо ж електроприлад загорівся, ні в якому разі не гасіть його водою, адже вода добре проводить електричний струм. Відключіть прилад від електричного живлення (наприклад, виверніть електропробки) та повідомте до служби порятунку «101».

Головна порада рятувальників – зігрівайтеся безпечно! І якщо ви не маєте можливості, витратити гроші на сучасний обігрівач, то є кілька перевірених часом способів, аби не мерзнути взимку. По-перше, утепліть вікна. Зробити це можна поролоновими стрічками, скотчем для обклеювання вікон, папіром-самоклейкою, ціна якого - до п’яти гривень. Майже безкоштовний метод - самотужки вирізати смужки із паперу чи ситцевої тканини, обмокнути їх у мильний розчин і обклеїти вікна. По-друге, доведено, що тепло випромінюється через віконне скло. Тому на зиму краще повісити на вікна щільні штори. Значення має й колір. Краще, щоб вони були світлими, бо темні штори поглинають більше тепла. Якщо помешкання опалюється чавунними батареями, то можна їх пофарбувати у темний колір. У даному випадку ви отримаєте на 5-10% більше тепла. Також можна взяти лист фанери і обклеїти його алюмінієвою фольгою. Після чого засунути за батарею. Таким чином тепло буде відображатись і потрапляти безпосередньо в кімнату, а не гріти стіну.

 

Переглядів: 2510 | Додав: школа | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 SergWes  
0
<a href=http://zmkshop.ru/stati/teplyy-angar-iz-mk-pod-klyuch/>электрошлаковая сварка, применение</a>

Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
...
Пошук
Календар
«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Друзі сайту
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites

  • Copyright MyCorp © 2024
    Безкоштовний хостинг uCoz