Головна | Реєстрація | Вхід | RSSЧетвер, 25.04.2024, 17:45

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 39
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Червень » 14 » Про правила безпеки під час відпочинку на водних об’єктах
19:07
Про правила безпеки під час відпочинку на водних об’єктах

Вода є невід'ємною частиною життя на Землі. Але, на жаль, водяна стихія несе в собі велику небезпеку. Так, мабуть, ніхто не зможе заперечити, що вигляд бурхливого моря, спокійної річки або мальовничого озера захоплює, надихає і манить... А рятувальників бентежить і непокоїть. Бо саме ця не оповита стихія щороку поглинає людські життя.

За статистикою ГТУ МНС України у Запорізькій області у 2011 році на воді загинуло 90 осіб (у весняно-ліній період – 74 людини, з них 9 дітей), врятовано 394 людини, з яких 81 – діти. А тільки з початку 2012 року на водних об’єктах області загинуло 15 осіб, четверо з них – діти. Врятувати вдалося 101 людину, з них 6 – діти.

Велике занепокоєння викликає збільшення кількості загиблих на початку літнього купального сезону. На жаль, судячи зі статистичних даних, можемо зробити висновок, що діти досить часто стають жертвами власної необізнаності. Батьки повинні розуміти, що влітку підростаюче покоління не знаходиться під наглядом вчителів в школі та цілий день належить сама собі. Дитина як молодшого, так і старшого віку потребує особливої уваги під час відпочинку на морі, річці чи іншій водоймі.

Так, 11-го травня навпроти о. Байда на річці Старе Дніпро м. Запоріжжя сталася подія на воді. Повідомлення надійшло до служби порятунку «101» від хлопця. Він повідомив про те, що його 17-річний товариш пірнув зі скелі у річку та не виплив на поверхню. На місце події виїхали працівники другої рятувальної станції м. Запоріжжя. Близько 15 години рятувальники дістали хлопця без ознак життя та доставили на берег.

А 19 травня навпроти торгового центру «Ашан» на річці Дніпро м. Запоріжжя стався ще один трагічний випадок на воді. 12-ти річна дівчинка пішла купатися та довгий час не поверталася на берег. Зі слів свідків, дитину понесло вниз за течією, а коли вона намагалася повернутися на берег, то різко пішла під воду. На місце події виїхали рятувальники водолазно-патрульної станції №1 та одразу почали шукати дівчинку. 21 травня тіло загиблої було знайдено. Згідно висновків судмедекспертизи причина загибелі – потрапляння води в легені.

Рятувальники завжди напоготові, вони ладні ризикувати собою заради спасіння інших. Адже результат рятувальної операції залежить від хвилин, часто секунд. Тому дуже важливо відпочивати на пляжах, де є рятувальні станції та пости.

25-го травня в селі Воздвижівка Гуляйпільського району сталася подія на воді. Односельчани побачили тіло людини без ознак життя у ставку. Особа загиблого встановлена. Ним виявився 31-річний місцевий житель.

Ще один трагічний випадок стався 26-го травня в селі Олексіївка Куйбишевського району. Повідомлення до служби порятунку «101» надійшло від чергового Куйбишевського райвідділу міліції. 41-річний чоловік пішов на ставок купатися. Відпочиваючі поряд люди помітили, що він пірнув у воду та не винирнув на поверхню.

Щорічно, у період канікул, зростає загроза травмування та загибелі дітей на водних об’єктах. Фахівці свідчать, що основною причиною тривожної ситуації є незнання, або нехтування батьками й дітьми елементарними правилами безпеки.

На жаль, архіви МНС кожного року поповнюються трагічними випадками на воді. Кожен рік вода поглинає життя людей. Кожного вересня чиясь дитина не приходить більше до школи. А виною тому є елементарна необізнаність та нехтування правилами безпеки.

Так, 4-го червня по вулиці Шкільній в селі Петропіль Запорізького району сталась подія на воді. Повідомлення до служби порятунку «101» надійшло від чергового Запорізького райвідділу міліції. 12-річна дівчинка пішла купатись на ставок та не повернулась. На пошуки залучені рятувальники водолазної служби Аварійно-рятувального загону спеціального призначення міста Запоріжжя. Близько опівдня тіло дівчини підняли на поверхню та направили для проведення судмедекспертизи.

Чи впевнені ви, що саме ваша дитина не опиниться у цій жахливій статистиці? Тож перед тим, як відпускати її на водоймище, переконайтесь, що ваш син або донька обізнані у питаннях безпеки на воді та вправно плаває. А краще за все – завжди бути поруч із дитиною. Навчити плавати свою дитину – такий самий обов'язок, як навчити її переходити вулицю. Впевнено триматися на воді можна навчити за 5-7 днів, і це вже перший крок до безпеки.

Вагоме значення має також температура води. Низька температура води викликає спазм судин шкіри та легень, довготривале скорочення дихальних м’язів, що призводить до гострих порушень дихання та серцевої діяльності, анемії мозку, яка проявляється втратою свідомості, або близьким до цього станом. У практично здорової людини при швидкому входженні у холодну воду може розвинутись холодовий шок, який іноді закінчується смертю. Подібний стан може розвинутися не лише в холодній (нижче 16-17 °С), але й достатньо теплій воді (22-26 °С), коли її температура значно відрізняється від температури тіла, що обумовлено тривалим перебуванням на сонці чи фізичними перевантаженнями.

Серед інших причин, що призводять до утоплення, необхідно назвати невміння плавати, втома при тривалих запливах, хворобливий стан, травми при стрибках у воду (особливо у незнайомих місцях), порушення серцевої діяльності при підводному плаванні на глибинах понад 2 м. Проте, не тільки діти не дотримуються правил поведінки на водних об’єктах. Здавалося б, цілком дорослі та адекватні люди іноді гинуть або травмуються через власну необачність. Майже половина всіх утоплень спричинені вживанням алкоголю. Вживання алкоголю на пляжах зараз, на жаль, є чи не традицією. Не дивно, що «вибухова суміш» спиртних напоїв та пекучого сонця дає свої трагічні результати.

Чинниками, що посилюють небезпеку при купанні, є значна швидкість течії води, коловороти, підземні джерела, що різко зменшують температуру води в обмеженому просторі, великі хвилі, можливість зіштовхнутись з плаваючими засобами та напівзатонулими предметами. Значному зниженню ризику утоплення, не лише в звичайних, але й в екстремальних умовах, сприяє виховання в людини вольових якостей та загартування організму.

Тож постає нагальна потреба забезпечення належної роз’яснювальної роботи щодо навчання правил безпеки життєдіяльності на водних об’єктах серед населення області.

Виходячи з вищесказаного, просимо Вас провести роз’яснювальну роботу серед населення та рекомендуємо:

1. Довести до педагогічних колективів, дітей та батьків основні правила поведінки на водних об’єктах (Додаток 2, 3, 4, 5).

2. Спільно з районними відділами МНС та Держтехногенбезпеки України:

2.1. Активізувати роботу з районними відомствами освіти щодо використання їх можливостей в попередженні загибелі людей на воді;

2.2. Продовжити роботу по навчанню населення правилам безпеки життєдіяльності за місцем проживання;

2.3. Провести спільно із районними відділами МНС та Держтехногенбезпеки України у літніх таборах виховні години на тему «Основні правила відпочинку на водних об’єктах» (Додаток 2, 3).

3. Провести додаткові інструктажі з техніки безпеки життєдіяльності серед працівників освіти.

4. Про проведену інформаційно-роз’яснювальну роботу надати письмову відповідь до відділу роботи із засобами масової інформації та громадськістю центру забезпечення діяльності ГТУ МНС України у Запорізькій області за адресою: м. Запоріжжя, вул. Грязнова, 65 та ГУ Держтехногенбезпеки у Запорізькій області за адресою: м. Запоріжжя, вул. Дніпрогесівська, 7.

Щиро запрошуємо до співпраці, яка є дуже необхідною для підвищення рівня обізнаності людей щодо правил безпеки життєдіяльності під час літнього відпочинку. Лише разом ми зробимо життя безпечним!

 

Переглядів: 701 | Додав: школа | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
...
Пошук
Календар
«  Червень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Друзі сайту
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites

  • Copyright MyCorp © 2024
    Безкоштовний хостинг uCoz